top of page

KONAKLAMA

&

ETKINLIK ALANLARI

.     .

Kamp projelerinde mekân seçimi, güvenlik ve katılımcıların memnuniyeti proje ekibinin öncelikleri arasındadır.

 

Kampın konaklama, etkinlik alanları, yeme-içme hizmet alımı için MuÄŸla ValiliÄŸi’ne baÄŸlı, MuÄŸla’ya Hizmet Vakfı Ä°ktisadi Ä°ÅŸletmesince iÅŸletilmekte olan Akyaka Orman Kampı – Kagir evler belirlenmiÅŸtir. 
Tesise iliÅŸkin ayrıntılı bilgi için:
http://www.akyakakamp.com/

​​

Akyaka Kamp

Alanı

13 Haziran

2. Gün

2. günde katılımcıların STEM alanlarına yönelik kariyer seçimlerini desteklemek amacıyla öÄŸrenciler Gökbilimi, Arkeoloji bilimini kapsamlı olarak tanıyacaklardır. Gözüm hep yükseklerde Galileo teleskopu ve iÄŸne deliÄŸi kamera yapımı  ile öÄŸrenciler ürün oluÅŸturabilmek için stratejiler geliÅŸtirmeyi ve keÅŸfetmeyi öÄŸrenebilecek, ileri düzey teknolojik araç-gereçleri kullanarak (teleskop) bu cihazların altında yatan temel bilimsel bilgiyi keÅŸfedeceklerdir. Ayrıca akranları ile birlikte ürün odaklı çalışabilecekler ve kendi tasarladıkları ürünleri kullanacaklardır. "Bilimin DoÄŸası: Arkeoloji" etkinliÄŸi ve arkasından gelecek "Bilim insanının bir günü: Mitolojiden Arkeolojiye" etkinliÄŸi ile STEM ve Sosyal bilimler arasındaki iliÅŸkiyi kavrayarak bilime bütünsel bakış açısı oluÅŸturabileceklerdir. AkÅŸam ise Gökbilim I: Teleskop kullanma ve Ürün OluÅŸturma etkinliÄŸi ile ileri düzey bir teknolojik araç kullanımını deneyimleyecekler ve kendi tasarladıkları teleskopları ile gökyüzü gözlemi yapabileceklerdir.

14 Haziran  

3. Gün

3. Gün, kampın temel amaçlarından biri olan STEM alanlarına yönelik kariyer seçimlerini desteklemek amacıyla öÄŸrenciler Bilim Tarihi,  Biyoloji, Fizik, Teknoloji, Mühendislik ve Astronomiyi deneyimleyeceklerdir. DoÄŸa ve bilim etkileÅŸimini kavrayabilmek, doÄŸanın topluma kazandırdığı avantajları ve toplumun bunu bilimin geliÅŸimine nasıl yansıttığını bölge tarihini anlayarak deneyimleyecekler, STEM eÄŸitiminin temelini oluÅŸturan öÄŸrencilerin okul dışı öÄŸrenmelerini desteklemek amacıyla Kedriai antik kenti (Sedir adası) ve teknede etkinlikler yapacaklardır. DoÄŸanın içinde Kedriai antik kentinin Endemik Flora ve Fauna’sını ve özel kumunu deney ve gözlemler gerçekleÅŸtirerek tanıma fırsatı bulacaklardır.  AkÅŸam kamp alanına döndüklerinde ise Evreni Sınıfa Taşımak: 3D Hologram Tasarımı etkinliÄŸi ile kendi tasarlayacakları ürünleri (hologramları) oluÅŸturacaklardır. Sonrasında hologramda gördükleri gök cisimlerini daha ileri düzeyinde Teleskop kullanma ve ürün oluÅŸturma süreçlerinde deneyimleyeceklerdir. Bu etkinlikte katılımcıların her biri teleskobu kendileri kullanıma hazırlayacak konumlandıracak ve uygun göz mercekleri kullanarak gözlem gerçekleÅŸtirecektir.

STEM alanlarına yönelik kariyer seçimlerini desteklemek amacıyla öÄŸrenciler Mühendislik, Mimarlık, Fizik ve Sanat, ve Astronomi STEM alanlarında çalışacaklardır. Mühendislik tasarım döngülerini içselleÅŸtirebilmek ve akranları ile birlikte ürün odaklı çalışabilecekleri "MühendisliÄŸe ilk adım: Köprü tasarımı" etkinliÄŸini gerçekleÅŸtireceklerdir. Tasarlayacakları köprüleri mühendislik bakış açısı olan maksimum dayanıklılık, minimum maliyet ve malzeme kullanımı, estetik açılardan deÄŸerlendireceklerdir. Sonrasında fizik ve sanatta renkler üzerine gerçekleÅŸtirecekleri etkinlikte Bilim insanları ile bilimsel araÅŸtırmalarını farklı bakış açıları ile ele alacaklardır. AkÅŸamı ise astronomi bilgi ve deneyimini "Gökbilim III Teleskop kullanma ve Ürün OluÅŸturma" etkinliÄŸi ile daha üst düzeye taşıyacaklardır.

15 Haziran  

4. Gün

STEM alanlarına yönelik kariyer seçimlerinde öÄŸrenciler Sanat, Tarih, Biyoloji, Malzeme MühendisliÄŸi, Fizik, Atom Altı araÅŸtırmalar, Su Canlıları ve BiliÅŸim Teknolojilerinden uzmanlarla bir araya geleceklerdir. Temel bilimlerde nano büyüklüÄŸe yakın boyutlarda çalışan bir bilim insanının laboratuvarını ve kullandığı bilimsel ekipmanları (Taramalı tünel mikroskobu) yakından gözlemleme fırsatı bulup, ilgili bilim insanı ve ekibi ile tanışacaklar. Bu alanda merak ettikleri sorulara cevap bulacaklardır.  DiÄŸer taraftan su altı canlıları dünyasında çalışan bilim insanları ile laboratuvarlarını ve koleksiyonlarını gezeceklerdir. Bunun dışında üniversitenin bulundukları yöredeki insanlara kazandırmaya çalıştıkları kültürel mirası tanımak amacıyla Türkiye’nin ilk kapalı Mülaj müzesi olan MuÄŸla Sıtkı Koçman Üniversitesi Mülaj Müzesi ve DoÄŸal YaÅŸam Parkını uzmanlar eÅŸliÄŸinde gezeceklerdir. Ve nihayet üniversitenin diÄŸer üniversiteler ve kurumlar ile baÄŸlantısını saÄŸlayan uzaktan eÄŸitim merkezi ve biliÅŸim teknolojileri laboratuvarlarını gezerek bilgi alacaklar ve teknoloji-ürün odaklı etkinlikler gerçekleÅŸtireceklerdir. STEM eÄŸitiminin temelini oluÅŸturan öÄŸrencilerin okul dışı öÄŸrenmelerini desteklemek ve bilim insanları ile bilimsel araÅŸtırmaları deneyimlemek için bir fırsat olan bu gezi bir üniversitenin ar-ge faaliyetleri temelinde bilimsel ve kültürel anlamda topluma saÄŸlamış olduÄŸu katkılara ve önemine iliÅŸkin farkındalık kazandırmayı amaçlamaktadır. Katılımcıların bir bilim insanının çalışmasını ve ortamını gözlemlemek amacıyla üniversite yerleÅŸkesine planlanmakta olan bu teknik gezi bir bilim kurumunun genelde nasıl çalıştığı ve özelde ise farklı disiplinlerdeki bilim insanlarının çalışma ortamlarını tecrübe etmelerine yardımcı olacaktır. BeÅŸinci günü akÅŸamında Gelecek Yüz Yılı  Tahmin Etmek etkinliÄŸinde ise öÄŸrencilere bilime bütünsel bir bakış açısı ve kalıpların dışında düÅŸünme üzerine bir etkinlik yapılacaktır.

16 Haziran  

5. Gün

Bu gün öÄŸrenciler STEM alanlarına yönelik kariyerler içerisinde Nano-Teknoloji çalışmalarını, BiliÅŸim ve Kodlama ve Matematik alanlarında çalışmalar gerçekleÅŸtireceklerdir. Mühendislik tasarım döngülerini içselleÅŸtirebilmeleri amacıyla Nano-Teknoloji alanındaki Nano-KumaÅŸlar üzerine gerçekleÅŸtirecekleri bir tasarım etkinliÄŸi ile güne baÅŸlayacaklardır. Ardından ürün oluÅŸturabilmek için stratejiler geliÅŸtirmeyi ve keÅŸfetmeyi öÄŸrenmek ve akranları ile birlikte ürün odaklı çalışabilmek amacıyla kodlamaya ve bir robot geliÅŸtirmeye (makey makey kiti) iliÅŸkin etkinlik yapacaklar, komutlar ve matematiksel temel bazı kodları yazmayı tecrübe edeceklerdir. Buna ek olarak tasarımlarında ihtiyaç duydukları parçaları 3D yazıcı ile oluÅŸturabileceklerdir. AkÅŸam ise tüm proje ekibiyle birlikte kamp sürecinde oluÅŸturdukları ürünlerin paylaşılması, kampın bir ürünü ve bir tasarımı olarak bilim ÅŸenliÄŸi hazırlıkları yapacaklardır.

17 Haziran  

6. Gün

18 Haziran  

7. Gün

Yedinci gün  katılımcılar STEM eÄŸitiminin temelini oluÅŸturan okul dışı öÄŸrenme ortamlarından biri olan Bilim ÅženliÄŸi düzenleyeceklerdir. Hafta sonu olması itibariyle katılımcıların çok sayıda bölge halkıyla kamp sürecindeki çalışmalarını paylaÅŸma fırsatı bulacakları bu etkinlik, bilimin toplumla buluÅŸmasında ve katılımcı öÄŸrencilerin bilime ve bilimsel paylaşıma teÅŸvik edebileceÄŸi düÅŸünülmektedir.  Ayrıca kendi oluÅŸturduÄŸu ürünü farklı kitlelere sergilemek özgüven kazanma veya geliÅŸtirme anlamında önemlidir.

Sonuç olarak kamp süresince etkinlik günleri projenin amaçları doÄŸrultusunda planlamış olsa da, STEM eÄŸitiminin doÄŸası gereÄŸi tüm etkinliklerde katılımcılara aktarmak istenilen düÅŸünce bilime bütünsel bir bakış açısı kazandırmak ve bilimsel bir kültür oluÅŸturmayı desteklemektir. Bu amaç ile özelde üstün yetenekli öÄŸrencilerin düÅŸünsel dünyalarını daha da geliÅŸtirerek sahip oldukları üstün becerileri kullanma yetisi yanında uzun vadede bunu topluma kazandırma iÅŸlevini de desteklemeye çalışmaktır. Bu amaçla her bir etkinlik ürün odaklı olarak tasarlanmıştır. Üstün yetenekli öÄŸrencilerin alan uzmanları ile birlikte çalışabilme olanağı saÄŸlanmıştır. Buna ek olarak STEM eÄŸitiminde yer alan okul dışı öÄŸrenme ortamı vurgusu teknik gezilerle desteklenmiÅŸtir. Son olarak öÄŸrencilerin kendi ürünlerini sergilemeleri ise bilim iletiÅŸimi kurma ve özgüven oluÅŸturma anlamında önemlidir.

KAMPIMIZDA SIZLERI NELER BEKLIYOR?

Kamp sürecinde öÄŸrencilerin STEM kariyer alanlarını geniÅŸ bir çeÅŸitlilikte tanıyabilmeleri ve STEM alanlarına yönelik kariyer seçimlerini desteklemek amacıyla temel bilimlerden, sosyal bilimlere pek çok alandan eÄŸitmene kamp sürecinde yer verilecek ve alanında uzman birer rol model olarak bilim insanları ile tanışmaları hedeflenecektir. Bu kapsamda kampın ilk günü matematik, bilim eÄŸitimi, astronomi alanlarını tanıyacaklardır. Origami ile matematiksel tasarımlar gerçekleÅŸtirecekler ve Akranları ile birlikte ürün odaklı çalışabilmeyi deneyimleyeceklerdir. "GeçmiÅŸin ışığında tasarımlar: Görünmez buhardan bilime" etkinlikleri ile Sanayi Devrimi, dolayısıyla mühendisliÄŸe adım atacaklar, manyetik alandan bir motorun yapımını bilim tarihi sürecinde deneyimleyeceklerdir. Böylece mühendislik tasarım döngülerini kullanarak bilimsel bilgiden ürüne dönüÅŸme sürecini keÅŸfedeceklerdir. AkÅŸam ise STEM eÄŸitiminin temelini oluÅŸturan okul dışı öÄŸrenme ortamlarını deneyimlemek amacıyla  doÄŸanın ve kamp yeri Akyaka’nın atmosferinde gökyüzü ile tanışacaklar ve kampın ilk gökyüzü gözlemini gerçekleÅŸtireceklerdir.

12 Haziran  

1. Gün

.  

.  

.  

MUBEM
MuÄŸla Sıtkı Koçman Üniversitesi
Bilim Eğitimi Uygulama ve Araştırma Merkezi
BÄ°LSEM
Milli Eğitim Bakanlığı
MuÄŸla Bilim ve Sanat Merkezi

MUBEM & BÄ°LSEM: STEM Temelli DoÄŸa Bilim Kampı MuÄŸla Sıtkı Koçman Üniversitesi Bilim EÄŸitimi Uygulama ve AraÅŸtırma Merkezi (MUBEM) ve T.C. Millî EÄŸitim Bakanlığı, MuÄŸla Bilim ve Sanat Merkezi (BÄ°LSEM) iÅŸbirliÄŸi ile gerçekleÅŸtirilecektir. MUBEM&BÄ°LSEM iÅŸbirliÄŸi MuÄŸla Sıtkı Koçman Üniversitesi ve MuÄŸla Ä°l Milli EÄŸitim MüdürlüÄŸü arasında 02.12.2016 tarihinde imzalanan "EÄŸitimde Ä°ÅŸbirliÄŸi Protokolü" çerçevesinde yürütülmektedir. 

MUBEM & BILSEM

NEDIR?

.  

.  

bottom of page